Boze boeren: Meer dan 200 trekkers onder politiebegeleiding over snelwegen A2, A12 en A27 naar Utrechtse provinciehuis

en De Meern. De eerste protesterende agrariërs komen nu met hun trekkers aan bij het provinciehuis.

"Er zijn inmiddels al 200 trekkers op weg naar het provinciehuis. Het aantal loopt nog steeds op. Alleen in De Meern staan al 100 trekkers", stelt de Utrechtse Bert van Donselaar LTO Noord-voorman tegen RTV Utrecht iets na 11 uur. De politie is aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden, want de trekkers gaan via de A2, A12 en A27 naar Utrecht.

[Video:2353654|In De Meern kwamen vanmorgen al meer dan 80 boeren samen om naar het provinciehuis te gaan]

IMPACTVan Donselaar zei eerder op de ochtend al op Radio M Utrecht dat de extra provinciale beleidsregels over stikstof van hem van tafel moeten gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen. Hij hoopt dat de Utrechtse boeren net zoveel succes hebben als de Friese boeren vorige week. Daar leidde het protest tot afschaffing van de extra stikstofregels. "Door dit beleid ontneemt de provincie ons de adem om door te kunnen gaan. Ze pakken ons de ruimte af die van ons is. Dat vinden we onacceptabel", zegt Van Donselaar.

De stikstof-discussie is ingewikkeld, hier leggen we je uit hoe het zit. De tekst gaat daarna verder.

[YouTube:https://youtu.be/IpxT-jtSmUQ]

GEEN ANDERE KEUZEVolgens Van Donselaar hebben de boeren geen andere keuze dan om vandaag weer actie te gaan voeren. "We zijn altijd in goed overleg. We doen altijd niet anders dan oplossingen verzinnen. Maar dit nieuwe beleid was zo'n overval in al die provinciehuizen. We willen dit gelijk trekken en willen één beleid. En de provincies moeten daar niet hun eigen sausje overheen gooien."

De boeren hebben bovendien het gevoel dat zij er het hardst voor moeten opdraaien dat er minder stikstof uitgestoten moet worden in Nederland, vertelt Van Donselaar. "We hebben in het land allemaal een taak om wat te doen aan de stikstof, maar de rekening ligt weer volledig bij de landbouw. Dat kan niet."

REACTIE GEDEPUTEERDEDe boeren worden rond 12.00 uur ontvangen door gedeputeerde Hanke Bruis Slot. Een woordvoerder zegt dat zij daar ook met de actievoerders in gesprek zal gaan. De provincie heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het protest rustig zal verlopen.

Volgens de gemeente Utrecht zijn er maatregelen genomen om de actie in goede banen te leiden. Een woordvoerder zegt dat deze vooral bedoeld zijn om de verkeersveiligheid te bewaken.

[Image:2353592|In Veenendaal verzamelen boeren zich bij de McDonald's][Audio:2353511|Utrechtse LTO Noord-voorman op Radio M Utrecht in gesprek over het stikstofprotest]LEES OOKBouwend Nederland: ruim 1800 woningen in provincie niet gebouwd door stikstofproblematiekEuropese Commissie akkoord met uitkoopregeling varkensboerenVoorlopig geen nieuwe woningen aan ArchimedeslaanProvincie gaat weer bouwvergunningen verlenen met nieuwe stikstofregelsRIVM wil protesterende boeren in Bilthoven graag uitleg geven: "We zetten extra koffie"

Lees meer...

Deel ons!

Close

Klik op onderstaande knoppen om ons te volgen.