Boeren op weg naar Utrechtse provinciehuis: We gaan de snelweg op, maar waar mogelijk ook binnendoor

Meern. De protesterende agrariërs willen om 12.00 uur met hun trekkers bij het provinciehuis aankomen.

Melkveehouder Bert van Donselaar, voorzitter van landbouworganisatie LTO Noord zegt vanochtend tegen RTV Utrecht dat ze willen dat de extra provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen.

OVERLAST"We gaan de snelweg op, maar waar mogelijk ook binnendoor. Het is zeker niet de bedoeling om overlast te veroorzaken. We hebben te maken met brandweerkazernes en ziekenhuizen. De bereikbaarheid daarvan moet goed blijven. Daarom kiezen we er ook voor om na de ochtendspits te vertrekken en voor de avondspits weer van de weg te zijn. Het doel is echt: de provincie bewerken en burgers daar zo min mogelijk last van laten hebben", stelt de Utrechtse LTO Noord-voorman.

Van Donselaar hoopt dat de Utrechtse boeren net zoveel succes hebben als de Friese boeren vorige week. Daar leidde het protest tot afschaffing van de extra stikstofregels. "Door dit beleid ontneemt de provincie ons de adem om door te kunnen gaan. Ze pakken ons de ruimte af die van ons is. Dat vinden we onacceptabel", zegt Van Donselaar.

De stikstof-discussie is ingewikkeld, hier leggen we je uit hoe het zit.

[YouTube:https://youtu.be/IpxT-jtSmUQ]

GEEN ANDERE KEUZEVolgens Van Donselaar hebben de boeren geen andere keuze dan om vandaag weer actie te gaan voeren. "We zijn altijd in goed overleg. We doen altijd niet anders dan oplossingen verzinnen. Maar dit nieuwe beleid was zo'n overval in al die provinciehuizen. We willen dit gelijk trekken en willen één beleid. En de provincies moeten daar niet hun eigen sausje overheen gooien."

De boeren hebben bovendien het gevoel dat zij er het hardst voor moeten opdraaien dat er minder stikstof uitgestoten moet worden in Nederland, vertelt Van Donselaar. "We hebben in het land allemaal een taak om wat te doen aan de stikstof, maar de rekening ligt weer volledig bij de landbouw. Dat kan niet."

REACTIE GEDEPUTEERDEDe boeren worden rond 12.00 uur ontvangen door gedeputeerde Hanke Bruis Slot. Een woordvoerder zegt dat zij daar ook met de actievoerders in gesprek zal gaan. De provincie heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het protest rustig zal verlopen.

[Audio:2353511|Utrechtse LTO Noord-voorman op Radio M Utrecht in gesprek over het stikstofprotest]LEES OOKBouwend Nederland: ruim 1800 woningen in provincie niet gebouwd door stikstofproblematiekEuropese Commissie akkoord met uitkoopregeling varkensboerenVoorlopig geen nieuwe woningen aan ArchimedeslaanProvincie gaat weer bouwvergunningen verlenen met nieuwe stikstofregelsRIVM wil protesterende boeren in Bilthoven graag uitleg geven: "We zetten extra koffie"

Lees meer...

Deel ons!

Close

Klik op onderstaande knoppen om ons te volgen.